M A T E R I A L E N

M A T E R I A L S

Wij raden aan om voor alle meubeltjes de volgende stappen te volgen! Dus schuren, lijmen en schilderen!


S C H I L D E R E N   &   G A M M A  K L E U R T E S T E R S

 

Voor het schilderen van de meubeltjes raden wij verschillende soorten verf aan. De wood & Wall lijn van Gamma is favoriet. Deze verf dekt door zijn dikkere substantie vaak al helemaal na twee lagen. Dit in tegenstelling tot de meeste acrylverf waarbij je vaak wel drie of vier lagen nodig hebt. Het enige nadeel van zowel de Gamma kleurtesters als de Wood & Wall lijn is dat deze lijnen geen fellere kleuren hebben. Het zijn veel pasteltinten. Ook is er geen spierwit in de kleine potjes beschikbaar, deze is wel in een grote pot verkrijgbaar. Zowel de lakverf als de krijtverf en de muurverf zijn prima te gebruiken! Groot voordeel: Ultra snel drogend! Dus.. lekker doorwerken!


S C H I L D E R E N   &   W O O D & W A L L

 

Wood & Wall is vergelijkbaar met de Gamma kleurtesters lijn. De verf heeft dezelfde kwaliteit en substantie. De kleuren zijn weer net iets anders, dus prima te combineren in het poppenhuis met de Gamma kleurtesters lijn. Maar ook hier dus: het enige nadeel van zowel de Gamma kleurtesters als de Wood & Wall lijn is dat deze lijnen geen fellere kleuren hebben. Groot voordeel: Ultra snel drogend! Dus.. lekker doorwerken!


S C H I L D E R E N   &   P I P O O S  H O B B Y L A C K

 

En sinds kort zijn deze potjes toegevoegd aan onze favorieten! We waren al tijden op zoek naar mooie verf, die een aantal kwaliteiten bezit: een dikkere substantie die in twee lagen dekt, fellere kleuren, goed pakkend en bovenal: sneldrogend. De meeste lak is prima te gebruiken maar de droogtijd is vrij vervelend. Soms wil je gewoon lekker doorwerken en dat kan met de meeste reguliere lak niet. Maar we hebben hem gevonden! Deze lak, die te koop is bij Pipoos, is echt geweldig. We hebben nog niet alle kleuren uitgetest maar de verf heeft te gekke kleuren, de ene nog mooier, feller en helderder dan de andere. Je hebt de verf in matt en in gloss. De verf dekt soms al in één keer en is binnen een paar minuten al zo uitgehard dat je meteen verder kunt. Kortom: nieuwe favoriet! Een enorme aanrader: de speciale lijn met kleuren als goud en metallic, prachtig! 


S C H U R E N

 

Voor het schilderen is het handig de meubeltjes even op te schuren. De zwarte zijkant hoef je niet helemaal weg te schuren tenzij je deze ongelakt wil gebruiken (zie bijvoorbeeld het blad van Thari). Het is dus wel mogelijk deze helemaal te schuren waardoor de zijkanten dezelfde kleur krijgen als de oppervlakte s. Voor deze optie raden wij vrij grof schuurpapier aan. Voor de lange oppervlaktes die soms een verbrand randje hebben raden wij een fijn schuurpapier aan. Even flink schuren en alle aangebrande randjes heb je zo weg! Het is vooral belangrijk om te schuren omdat bij de lichte kleuren verf soms een gelige gloed ontstaat na het verven. Hier komt dan toch het brandrandje doorheen. Bij donkere kleuren is dit bijna niet het geval. 


L I J M E N

 

Voor het lijmen van de meubeltjes raden wij de Express of Topspeed houtlijm aan van Pattex of Bison. Maar ook elk ander eigen huismerk is prima. Wij raden wel de sneldrogende varianten aan. De reguliere houtlijmen zijn ook prima, maar deze zul je langer moeten laten liggen of langer moeten vasthouden & vastzetten. Voor je eigen gemak kies dus voor de express varianten! Voor het lijmen: niet teveel, kleine hoeveelheden, even vasthouden, en klaar! Wel is aan te raden de ontwerpjes daarna een paar uur te laten liggen voor je begint met schilderen. Afhankelijk van het ontwerp is het in de meeste gevallen voor jezelf het handigst om eerst te lijmen en daarna te schilderen. In sommige gevallen zoals bijvoorbeeld bij kastjes met laden (laden als in alleen frontjes) of keukens met frontjes is het handiger deze frontjes los te schilderen, als je deze eerst verlijmd en daarna schildert heb je kans dat de lijnen tussen de frontjes dichtgaan door de verf en je één grote oppervlakte krijgt, en dat is optisch zonde!


M A T E R I A L E N

 

Wij maken gebruik van twee soorten materialen voor de meubeltjes. Deze keuzes zijn ook terug te vinden in de keuzemenu's bij het bestellen. Het materiaal links op de foto is MDF. Dit is een houtvezel die samen met lijm geperst wordt tot een plaat. Er zit dus geen houtnerf op maar is wel compact en zwaarder. De andere keuze is triplex. Dit zijn drie lagen houtfineer die op elkaar gelijmd worden. Deze soort heeft dus wel een mooie houtnerf. Het heeft allebei zijn voor en nadelen. Het is eigenlijk puur eigen keuze welke jij het mooiste vindt. Triplex is lichter van gewicht maar de kwaliteit van MDF en triplex is naar ons gevoel nagenoeg gelijk.